Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie, welke gericht is om patiënten met klachten die gerelateerd zijn aan stagnatie van de de lymfeafvoer te ondersteunen.

Een belangrijk onderdeel van de oedeemtherapie is de manuele lymfedrainage, welke wij volgens de methode vodder toepassen.

Naast de manuele lymfedrainage is het belangrijk dat dmv het trainen van de mobiliteit, kracht en houding de lymfeafvoer optimaal blijft. De mate van belastbaarheid is per persoon verschillend. In de behandeling zal er naar de best mogelijke belasting toegewerkt worden.

Door operatie en bestraling is er vaak sprake van litteken-vorming wat de afvoer kan stagneren. Met behulp van  taping en fascietechnieken is het mogelijk het littekenweefsel te versoepelen en de lymfeafvoer te verbeteren.

Het is soms noodzakelijk om bij veel oedeem gebruik te maken van compressie technieken, zoals zwachtelen, compressieverbanden en/of elastische kousen. Indien dit nodig is kunnen wij, in overleg met uw arts, u hierbij adviseren en het materiaal voor u bestellen.